perjantai 24. heinäkuuta 2015

Archipelacon ja kaiken eeppisyys

Note: I usually write my blog posts entirely in Finnish, but since English was the main language of the event I'll include a short summary in English at the end of the report. Who knows, maybe there are one or two non-Finns out there who are interested in my ramblings.

Tekstiä ja kuvia 25.-28.6.2015 Maarianhaminassa järjestetystä Archipelaconista!

Archipelacon-matka alkoi minun osaltani keskiviikkoiltana, kun ajelin bussilla opiskelijakämpälleni Turkuun. Myöhemmin illalla kävin noutamassa Sevenin ja Chooichin juna-asemalta. Totuttuun tapaan loppuilta meni cossinteossa. Kiinnitin Yangin takin hihoihin napit ja Danyn paitaan metallikoristeet, ja suttasin maalien kanssa Danyn vaatteita hiukan autenttisemman näköisiksi. Yhden aikaan viimeinen majoitettavani Joni saapui paikalle, ja jonkin aikaa lagattuamme menimme nukkumaan. Ehdimme nukkua ehkä kolme tai neljä tuntia, ennen kuin piti nousta ja sompailla paikallisbusseilla satamaan Siljan terminaaliin. Terminaalissa syötiin banaaneja ja löydettiin MMW. Sieltä laivaan ja kurssi Ahvenanmaalle.

Heihei Turku


Meillä oli matkan ajan hytti käytössä, ja päädyimme paikkaamaan edellisyön univajetta. Laivamatka sujui mukavasti ja Maarianhaminaan päästyämme hotellikin löytyi helposti. Kerrankin investoimme majoitukseen enemmän kuin lattiapaikkojen verran, ja se kyllä kannatti. Tämä kuitenkin oli vähän pidempi reissu kuin yleensä.
Lähdimme tapahtumapaikalle hyvissä ajoin ennen avajaisia, että ehdimme varmasti saada lippumme ilman kiirettä. Lippuina toimivat badget, mikä oli cosseja ajatellen hirveän kätevää. Ei tarvinnut huolehtia rannekkeista, kun kuvattiin. Tunsin oloni vähintäänkin VIP-henkilöksi badgen kanssa, haha.

Avajaiset olivat nopeasti ohi, mutta kaikki oleellinen tuli sanottua ja kunniavieraat esiteltyä. Kaikki ovat varmaankin lukeneet kunniavieraslistan moneen kertaan monelta eri sivulta, mutta kerrataanpa kuitenkin: George R.R. Martin, Parris McBride, Johanna Sinisalo, Karin Tidbeck ja Gary K. Wolfe.



Ensimmäinen varsinainen ohjelma, johon menimme, oli Nordic Weird Interview with Johanna Sinisalo and Karin Tidbeck. Tidbeckin kirjoja en ole ainakaan muistaakseni koskaan lukenut, mutta Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi on lukioajoilta tuttu. Olen kirjoittanut siitä tabuja käsittelevän esseenkin.
Paneeli oli hurjan mielenkiintoinen ja myös hauska. Pitäisi varmaan lukea enemmänkin näiden kahden kirjoja.

Illemmalla kävimme vielä scifikonsertissa, jossa esiintyivät Quinsonitus ja Saana Iljin. Konsertin nimi Deep Space Overture soitti välittömästi kelloja jossain takaraivossani. Jos en ihan väärin muista, niin tämä konsertti on ehkä esitetty aiemmin Turussa? Minun piti mennä paikalle, mutta sitten en päässytkään. Mikäli kyseessä tosiaan oli sama setti, niin ajatella mitä tuli missattua silloin. Konsertti oli suorastaan eeppinen, viihdyin loistavasti. Gremlins-biisi jäi soimaan päähän loppuillaksi.

Loppuilta hotellilla meni cossien viimeistelyssä. Lyhensin MMW:lle Weissin ponnarin, sudin vielä vähän maalia Danyn vaatteisiin ja viimeistelin peruukin. Peruukki oli lainassa Sevenilta, joka oli tehnyt siihen nätit laineet. Itse tein lettikampauksen. Koska kyseessä oli täysin tavallinen peruukki, lyhyemmät otsahiukset ja kaikki, letit eivät heti asettuneet nätisti ja pelkäsin että verkko ja omat hiukset näkyvät. En myöskään ole mikään etevä kampaaja, enkä ainakaan yhdeltä yöllä. Olin vähän epäileväinen kampauksen suhteen, mutta sain todeta lauantaina peruukin olevan ihan kelvollinen.


Ennen sitä kuitenkin perjantai. Laitoimme MMW:n kanssa RWBY-cossimme päälle. Mielestäni Yangin asusta tuli kokonaisuutena ihan hyvä, varsinkin kiireaikataululla tehdyksi. Kaulus nyt vieläkin häiritsee kun se on tuommoinen ruma, mutta muuten.

Kävimme heti aamusta Fictional Languages in Fantasy -paneelissa, joka tosin meni minulta osittain ohi väsylagauksen vuoksi. Asia oli kyllä ihan kiinnostavaa, mutta takana olivat totuttua lyhyemmät yöunet.



Luennon jälkeen kävimme valokuvaamassa tapahtumapaikan ympäristössä, laitoin parhaita otoksia tekstin sekaan. Kaikki on kuvannut MMW, ellei toisin mainita.

Ohjelmapuolelta seuraavana oli Life in Fandom, jossa kunniavieraat Martin, McBride ja Wolfe kertoivat ohjelman nimen mukaisesti elämästään fandomissa. Paneeli oli todella hyvä, enkä ehkä kestä kun kaikki panelistit olivat niin mahtavia.



Tunnin päästä edellisestä palasimme auditorioon kuuntelemaan paneelia Translating A Song of Ice and Fire, jossa kirjasarjan suomalainen ja espanjalainen kääntäjä kertoivat käännöstyöstään ja sen haasteista. Jälleen aivan loistava paneeli ja niin hienoja ihmisiä.

Jäimme auditorioon kuuntelemaan seuraavaa ohjelmaa, jossa Martin luki Ser Barristanin luvun uusimmasta kirjasta. Siitä jäljelle jäänyt ohjelma-aika käytettiin yleisökysymyksiin. Mielessä kävi kysyä itsekin, mutta jätin kysymyksen hautumaan seuraavan päivän varsinaista Q&A:ta varten. Se oli ehkä virhe.



Pariin tuntiin ei ollut meitä kiinnostavaa ohjelmaa, joten kävimme hotellilla vaihtamassa cossit tavallisiin vaatteisiin ja palasimme Alandicalle Zombies, Necrophiles and Spiraling Penises -luentoa varten. Luento oli kuitenkin todella suosittu, emmekä mahtuneet enää saliin. Taisimme käyttää vapaa-ajan korttipeleihin tai mahjongiin, kuten melkein kaikki muutkin vapaa-ajat koko tapahtumassa.

Mukana MMW Weissina, kuvannut Chooichi.

Illan viimeisenä ohjelmana oli Game of Thrones Burlesque. En ollut ikinä aiemmin käynyt burleskissa, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Show alkoi ihan hyvin, ja välissä oli pari hienosti toteutettua kohtaa, mutta osittain esitys oli hyvin sekava. Etenkin loppua kohden en pysynyt koko hommassa mukana enää ollenkaan.

Varsinaisen ohjelman päätyttyä kävimme vilkaisemassa millainen meno pool partyssa oli. Kerrankin käytiin iltabileissä, vaikka ei kauaa viivyttykään. Tequila ei ollut ihan niin pahaa kuin muistin.

Lauantaina menimme vasta yhdentoista aikoihin tapahtumapaikalle odottelemaan kahdeltatoista alkavaa Martinin signeeraustilaisuutta. Jonoa oli ehtinyt muodostua jo silloin, joten menimme seisomaan jonon jatkoksi. Loppujen lopuksi jonon pää meni kai jossain koko rakennuksen ulkopuolella.
Siinä jonottaessamme joku STT:n kuvaaja tuli kysymään, voiko hän ottaa kuvat minusta ja Sevenista kun saamme signeeraukset. Annoimme luvan ja kuvaaja lupasi lähettää kuvat meille tapahtuman jälkeen. Tapani mukaan näytän kuvassa melkoisen törkeältä, mutta onhan tämä silti ihan hieno.

Kuvaajana STT:n kuvaaja, jonka nimestä en tiedä mitään.

En ole koskaan aikaisemmin ollut tilanteessa, jossa hahmon luoja näkee cossini, joten tilanne oli aika jännittävä. Etenkin, kun asun tein kiireessä ja tiesin tarkkaan, mitkä kohdat olisi pitänyt tehdä paremmin. Martin tunnisti heti cossini ja kysyi missä lohikäärmeeni ovat. Vastasin siihen jotain mikä ensimmäisenä tuli mieleen, taisin sanoa että ne ovat ulkona odottamassa. Kun sain kirjani signeerattuna takaisin Martin vielä sanoi minun näyttävän hyvältä. Olkoonkin vaikka kaikille cossaajille annettu yleiskehu, mutta se lämmitti mieltä suunnattomasti.

Signeerauksen jälkeen löysimme Ri-kunin ja jäimme juttelemaan. Otimme myös yhteiskuvan paikalla olleen Aryan kanssa. Hänellä oli hieno lohikäärmeenmuna, jonka kanssa pääsin poseeraamaan.



Kävimme tässä välissä valokuvaamassa läheisessä puistossa, perusporukan lisäksi mukana oli Ri-kun. Vaikka emme liikkuneet Maarianhaminassa kuin suht pienellä alueella, kuvauspaikkoja olisi löytynyt vaikka kuinka. Kuinka monta kaunista paikkaa yhdessä kaupungissa oikein voi olla, oikeasti.







Seuraavassa ohjelmassa kävimme vasta illemmalla. Auditoriossa näytettiin Game of Thronesin 4. kauden toinen jakso, minkä jälkeen Martin kertoi työstään tv-sarjan parissa ja yleisö sai jälleen kysyä kysymyksiä. Tällä kertaa päätin että haluan kysyä kysymykseni liittyen hahmojen, paikkojen yms. nimiin, mutta mikrofonien kantajat eivät huomanneet meitä vaikka Seven ja MMW välillä viittoivat minun lisäkseni. Kerran vaikutti siltä että Martin huomasi meidät, mutta mikki vietiin silti toisaalle. Eipä siinä, muillakin oli hyviä kysymyksiä joihin saatiin hyviä vastauksia.

Seven Sansana ja Chooichi Margaeryna.

Päivän viimeinen ohjelma oli Masquerade, eli cosplay-näytös, johon päädyimme osallistumaan ihan lavan puolella. Aiemmin päivällä olimme miettineet, että löytyyköhän siihen tarpeeksi osallistujia, sillä cossaajia oli paikalla melko vähän. Kun sitten satuimme juttelemaan erään Lady Loki -cossaajan kanssa, hän kertoi osallistuvansa näytökseen ja rohkaisi meitäkin osallistumaan. Siitä sitten päädyimme ilmoittautumaan. Minä, Seven ja Chooichi osallistuimme ryhmänä, kun kerran kaikki cossasimme Game of Thronesista. Kisaan olisi voinut valmistella esityksen, mutta kun tällä lailla ex tempore osallistuttiin niin päätimme käydä vain poseeraamassa. Tämäkin oli aika jännä juttu minulle, kun en ole koskaan aiemmin käynyt lavalla missään conissa. Onneksi tämä oli aika matalan kynnyksen juttu, ei ollut minkäänlaista ennakkotuomarointia tai mitään, ainoastaan pikainen lavalla käynti.



Ennen näytöstä juttelimme muiden osallistujien kanssa, mikä oli ihan hurjan kivaa. Kaikki olivat todella mukavia. Samalla huomasi, kuinka erilainen cosplaykulttuuri on heti manner-Suomen ulkopuolella, sillä muutama tyyppi yllättyi kun mainitsimme tekevämme puvut itse.

Näytöksessä oli mukana parikymmentä osallistujaa, ja varmaankin kaikki olivat ilmoittautuneet mukaan hetken mielijohteesta kuten mekin. Tai ainakaan kellään ei ollut muutamaa repliikkiä kummempaa esitystä. En jännittänyt omaa vuoroa yhtään niin paljon kuin luulin, ja ihan hyvin se taisi mennä. Lopuksi kävimme kaikki lavalla ryhmäkuvassa. Kun olimme poistumassa, viereeni ilmestyi osallistuja jolla oli pieni lohikäärmekäsinukke. Pitihän sitä vähän jäädä silittämään siihen lavan reunalle.

Osallistujien ryhmäkuva, kuvaaja Henry Söderlund.


Kun yleisö oli poistunut, otimme kaikkien GoT-cossaajien kanssa yhteiskuvan lavalla. Jäimme myös joksikin aikaa juttelemaan aulaan muutamien cossaajien kanssa ja taisimme päätyä kuvattaviksi johonkin ahvenanmaalaiseen lehteen.



Näytöksen jälkeen lähdimme hotellille ja vaihdoimme vaatteet. Kävimme taas pyörähtämässä iltabileissä, ja tällä kertaa viivyimme hiukan pidempään. Väsymys tosin painoi aika raskaasti ja lähinnä torkuin MMW:n kanssa sohvalla. Lisäksi baarimikko teki minulle väärän drinkin, ja haluamani drinkin sijaan sain jotain hyvin viinaista, josta en kehdannut enää tiskiltä lähdettyäni valittaa.

Sunnuntaina nukuttiin taas hiukan pidempään. Emme laittaneet cosseja päälle, joten aikaa piti varata vain pakkaamiseen ja aamupalaan.

Asialliset kuvat loppuvat kesken, joten bonuskuvia olkaa hyvät.

Suuntasimme jälleen auditorioon, tällä kertaa ohjelmaan World of Ice and Fire Discussion, jossa kirjan tekijät Martin, Elio M. Garcia ja Linda Antonsson kertoivat kirjan kokoamisesta. Mielenkiintoinen ohjelma jälleen.

Myöhemmin iltapäivällä kävimme MMW:n kanssa Star Trek: Future Imperfect -luennolla, jossa tutkittiin LGBT-teemojen käsittelyä viidessä Star Trek -sarjassa. Niin paljon kuin Star Trekista pidänkin, tässä suhteessa sarja on kyllä jäljessä.

Hih

Ennen päättäjäisiä kävimme vielä Revenge of the Daughter of the Bimbo Panel -ohjelmassa. Traumatisoiduin iäksi Spider-Manista ja Ducktalesista, mutta ihan hauskaa oli.

Päättäjäisissä kiiteltiin järjestäjät ja kunniavieraat, ja palkittiin cosplay-näytöksen voittajat: Lady Loki, Miss Darth Maul sekä Ri-kunin Bilbo Baggins. Paljon onnea voittajille!

Loppuillaksi menimme pelaamaan korttia, Skip-boa sekä Love Letterin Hobittiversiota hotellin baariin. Vähän väsyhäröilyksi meni. Smögöjä riitti kaikille.



Joskus myöhään lähdimme satamaan, ja laivaan päästyämme teimme pikaisen turistikierroksen ja menimme sitten nukkumaan. Aamulla matka jatkui Helsingin satamasta rautatieasemalle, sieltä Tampereelle ja Tampereelta jälleen junalla kotia kohti.



Archipelacon oli kyllä aivan mahtava kokemus. Maarianhamina on todella hieno paikka, tapahtuma oli ainakin minun nähdäkseni hyvin järjestetty, tilat sopivat tapahtumalle hienosti, ja ohjelmatarjonta oli todella hyvä. Ohjelmallisesti Archipelacon on varmasti paras con, jossa olen ollut. Kiinnostavia aiheita ja ohjelmanpitäjiä oli paljon, monet ohjelmat olivat paneelimuotoisia (mistä henkilökohtaisesti pidän) ja kunniavieraat olivat osallisina moneen ohjelmaan. Muutenkin kunniavieraat näkyivät paljon conkuvassa, sekä tapahtumapaikalla että iltabileissä.
Ne ihmiset, joiden kanssa tuli juteltua tapahtuman aikana olivat kaikki todella mukavia, harmi ettei useammalta tullut kerättyä mitään yhteystietoja.
Archipelacon oli aika selkeästi hieman vanhemman väen tapahtuma kuin muut conit, joissa on tullut käytyä. Ehkä siitäkin johtuen cossaajia oli todella vähän. Torstaina yksi tai kaksi, perjantaina me ja ihan pari muuta, lauantaina vähän enemmän (ehkä kolmisenkymmentä?) ja sunnuntaina muutamia. Olin vähän jännittänyt, että kuinka monta Danya conipaikalta löytyy, mutta yllättäen meitä oli vain kaksi. Paljon vähemmän kuin keskiverto animetapahtumassa, mikä on minusta aika hassu juttu.
Ainoa negatiivinen asia mikä reissusta jäi mukaan on tämä nuha, mistä en ole vieläkään päässyt eroon.
Jep. Todella onnistunut reissu ja hieno tapahtuma, menisin uudestaankin.



A short summary in English:

It's been a while since I returned home from Archipelacon, and what a fantastic convention it was. Everything seemed very well organized, there was a whole lot of interesting programme and the guests of honour were all amazing.
On Thursday me and my company (MMW, Seven, Chooichi and Joni) took a ship to Mariehamn, checked in to our hotel and went to see the opening ceremony, a panel and the concert.
The next morning we put on our cosplay costumes and headed for the convention site. I was cosplaying as Yang Xiao Long from Rooster Teeth's animated series called RWBY. We went to see a bunch of panels and lectures and in the meantime we played card games and mahjong, and took photos of our cosplays. Some of my photos can be seen scattered around that huge wall of Finnish text up there.
On saturday I cosplayed as Daenerys Targaryen from Game of Thrones. It was very exciting to receive George R.R. Martin's signature on my copy of A Game of Thrones while dressed up as a character he created. We also went to the GoT episode viewing and took part in the masquerade. I went on stage with my friends Seven and Chooichi, who were cosplaying as Sansa Stark and Margaery Tyrell. Being on stage wearing a cosplay costume was a new experience for me. However, it was really fun and all the other participants were awesome. I had such a good time chatting with them.
On Sunday we didn't bother with any cosplays since we wouldn't have our comfortable hotel room to change clothes in after the convention ended. We went to see a panel and two lectures and the closing ceremony. Around midnight we departed towards Helsinki.
All in all, I really liked being at Archipelacon and meeting new people. It certainly is one of the best conventions I have ever visited.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti